Hur gör jag nu?

Att mista en nära anhörig är en av livets mest omvälvande händelser. Därför är det helt naturligt att du just nu känner dig osäker och orolig inför sådant som du ska ta hand om. Ett bra råd är att du inte behöver ha bråttom. Det här är inte en situation som man kan behärska på samma sätt som vardagliga saker i livet. Det finns heller ingen anledning att begära det av sig själv. Ta en sak i taget.  En del av det du kanske oroar dig mest för kan nästan alltid vänta ett litet tag. Vår uppgift är att ge dig allt det stöd och all den hjälp du behöver.

Du får all tänkbar hjälp
Vi kommer alla att en gång stå inför den dag som vi minst vill tänka på. En del av oss har pratat med sina närmaste i alla fall lite om hur vi vill ha vår begravning, andra av oss har inte pratat alls. Förkunskaperna är olika och hur pass öppna människor är i denna svåra och helt oåterkalleliga stund skiljer sig också åt.

  Oavsett hur det är för just dig så finns vi här för dig och din familj. Vi finns till för att svara på alla tänkbara och otänkbara frågor, att hjälpa till med planering av begravningen och allt praktiskt som t ex:

  • Hämtning av den avlidna (vardagar - dagtid)
  • Svepning och påklädnad med egna kläder
  • Transporter 
  • Beställning och arrangemang av blommor
  • Utformning av dödsannonser, tackannonser och memorian
  • Kontakt med präster, kantorer, solister. förtäringsställen mm 
    Vi förmedlar också kontakt när det gäller juridiska frågor som t ex:
  • bouppteckningar, testamente och arvskiften
  • Vi finns också till hands när det gäller gravstenar och kompletteringar av befintliga stenar. 

 Med andra ord; vi finns här för att personligen ge dig all tänkbara hjälp. 

  Här är några praktiska råd vi vill ge dig redan nu:

Kontakta anhöriga och vänner
Bland det första du bör göra är att kontakta anhöriga och vänner och meddela vad som har hänt. Var samtidigt inte rädd för att be om hjälp och stöd. Det är en förmån att ha några som man kan prata med och dela sorgen med. De flesta brukar också bli tacksamma om de kan bidra på något sätt, till exempel med så vardagliga saker som att handla och laga mat.

Andra kontaktmöjligheter
Har du ingen närstående att prata med, kan du vara säker på att det finns andra som är beredda att stödja dig. Du kan till exempel kontakta sjukhusprästen, sjukhusets kurator, församlingsprästen eller distriktsläkaren. Telefonnummer till din församling och till ”jourhavande” finns i telefonkatalogen. Det finns också olika stödföreningar som en kurator till exempel kan ge dig närmare information om.